Wordt diesel straks duurder dan benzine?

Terwijl de focus ligt op de alsmaar stijgende brandstofprijzen in het algemeen, is er nog een ander opvallend fenomeen gaande: het prijsverschil tussen diesel en benzine krimpt. Enkele deskundigen lichten toe hoe dit mogelijk komt en of het reëel is dat diesel duurder kan worden dan benzine.

Dat diesel nu nog maar iets goedkoper is dan benzine, noemen deskundigen opvallend. Volgens marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers is diesel nog nooit duurder geweest dan benzine. Rico Luman, sectoreconoom transport en mobiliteit bij ING, zag diesel de afgelopen twee jaar al richting de benzineprijs stijgen, iets wat sinds de oorlog in Oekraïne is versneld.
Een eerste verklaring is de afhankelijkheid van Rusland. Europa is voor diesel namelijk meer afhankelijk van Rusland dan voor benzine. Door de sancties en onzekerheid in de markt staat het aanbod van diesel daarom nog meer onder druk dan dat van benzine, vertelt Luman. Ook is in Europa al langer een …

Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.