Citroën GS – Facelift Friday

Met de Citroën GS zette meesterontwerper Robert Opron een buitengewoon opvallende auto op papier die het mede dankzij zijn ontwerp erg lang volhield. Een facelift eind jaren 70 hield de boel fris genoeg voor een uiteindelijke totale levensduur van maar liefst 16 jaar.

Met de DS had Citroën zich bewezen als een fabrikant die niet schroomde om een vooruitstrevend designstatement te maken. Het topmodel stond er in die zin lange tijd echter behoorlijk eenzaam bij in de showroom, want de Ami en 2CV waren ondanks hun eveneens opvallende koetsjes van een totaal ander kaliber. Citroën vond het tegen het einde van de jaren 60 hoog tijd voor meer serieuze auto’s die rechtstreeks uit een windtunnel leken te komen. Dat leidde in 1970 tot de komst van twee spraakmakende modellen, de SM en de GS. Beiden het werk van Opron.
Waar de SM een exclusieve sportieve coupé was, moest de GS een conventionelere rol vervullen, die van de betaalbare middenklasser. Het woord …

Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Generated by Feedzy