De motor van de Fiat 124 maakte Lancia wereldkampioen

Wanneer Aurelio Lampredi halverwege de jaren zestig een compleet nieuwe motor voor de Fiat 124 ontwikkelt, kan hij niet bevroeden dat hij daarmee de basis legt voor een wereldkampioen. Bovendien blijkt er in ‘zijn’ motor genoeg rek te zitten om het bijna vier decennia vol te houden.

Als opvolger voor de 1300/1500-serie presenteert Fiat op de autosalon van Genève in maart 1966 de strak gelijnde 124. Onder de motorkap van de vierdeurs sedan ligt een geheel nieuwe motor, intern aangeduid als de 124.A.000. Met zijn stoterstangen en aluminium cilinderkop is de giet­ijzeren viercilinder lijnmotor op dat moment helemaal bij de tijd. De machine is het geesteskind van Aurelio Lampredi. Inderdaad, dezelfde Lampredi die eerder bij Ferrari naam heeft gemaakt met legendarische V12’s. Sinds 1955 is hij bij Fiat verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe motoren. Zo ook voor de die van de nieuwe Fiat 124, die op dat moment helemaal state-of-the-art is. Met een boring en slag …

Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *