Het lange leven van de Hindustan Ambassador

Toen in 2014 de laatste Hindustan Ambassador van de band liep, kwam er een stuk geschiedenis ten einde dat teruggaat tot de tijd dat India deel uitmaakte van het Britse rijk en Morris nog een zelfstandige autofabrikant was. We hebben het over de Morris Oxford die uitgroeide tot een heilige koe tussen de heilige koeien.

Wanneer William Richard Morris in 1910 in Oxford een garage begint, kan hij nog niet vermoeden dat hij daarmee de basis legt voor een autoconcern met zijn naam. Concreter wordt het wanneer William drie jaar later in het nabijgelegen gehucht Cowley in de gebouwen van een leegstaande militaire academie begint met de assemblage van zijn eerste auto. Weliswaar bestaat die eerste Morris grotendeels uit onderdelen van derden, maar toch. Het karretje draagt de typenaam Oxford, een directe verwijzing naar de thuisbasis van garagist Morris. De naam zal door de jaren heen worden gebruikt voor een keur aan modellen. Een andere naam die Morris veel zal gebruiken, is ‘Ten’, in 1932 voor een middenklasser …

Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *