De neonverlichting van de BMW Z8 – De Vluchtstrook

Neonverlichting: wellicht dat je daarbij direct denkt aan fel verlichte reclameborden, of de kleurrijke verlichting onder de auto’s in de Fast & Furious-filmreeks. Neon werd echter ook op meer onopvallende wijze verwerkt in auto’s. De BMW Z8 is daar een goed voorbeeld van.

Allereerst een stukje geschiedenis over het gas neon. Neon werd in 1898 ontdekt door scheikundigen William Ramsay en Morris W. Travers, die het onttrokken aan vloeibare lucht. De heren ontdekten dat het gas rood licht gaf wanneer het geladen werd met elektriciteit. In eerste instantie leende neon zich niet voor een wijdverbreide toepassing, met name omdat het gas schaars was. Aan het begin van de 20e eeuw ging het Franse bedrijf Air Liquide neon in industriële hoeveelheden produceren. Vanaf dat moment nam neon een behoorlijke vlucht: in Amerika was een Packard-dealer in 1923 naar verluidt de eerste partij die twee grote neon reclameborden op het terrein zette, waarna velen dat voorbeeld …

Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Generated by Feedzy