De eerste auto met adaptieve cruisecontrol – De Vluchtstrook

De aanwezigheid van adaptieve cruise control is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Zelfs op de meeste B-segmenters is het systeem optioneel verkrijgbaar. De automatisch afremmende cruise control is er echter nog niet heel lang. Mitsubishi was halverwege de jaren ’90 de eerste fabrikant die de technologie naar het productiestadium loodste.

Nee, als het om deze innovatie gaat zijn het niet Mercedes-Benz of BMW die met de eer mogen strijken. Die merken komen later in dit verhaal nog aan bod. Mitsubishi was de eerste fabrikant die experimenteerde met het idee van adaptieve cruisecontrol. Al in 1992 introduceerden de Japanners een voorloper van dat systeem op de Debonair, het toenmalige topmodel van Mitsubishi. Het systeem, dat door Mitsubishi simpelweg ‘Distance Warning’ werd genoemd, werkte met lidar en een camera en detecteerde voorliggers binnen een afstand van 100 meter. Kwam je te dichtbij? Dan kreeg je een rood lichtje te zien op het dashboard. De Debonair kon echter niet zelfstandig het gas loslaten of afremmen.

Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *