Jaguar X-type 20 jaar: klassieker in de dop?

Eén van de meest bediscussieerde Jaguars ooit is 20 jaar geworden: de X-Type. De ‘betaalbare Jaguar’ met z’n verwantschap aan de Ford Mondeo is absoluut niet het meest geliefde dat het merk ooit voortbracht, maar wellicht groeit de waardering met de jaren.

Aan het begin van de zomer van 2001 verwelkomden we in Nederland een nieuwe Jaguar in de showroom: de X-type. Een model voor de middenklasse, niet echt des Jaguars. De X-type stond dapper te glimmen naast auto’s die opereerden in de voor Jaguar gebruikelijke hogere segmenten: de XJ, XK en S-type. De grote aanjager achter de komst van de X-type, was natuurlijk Jaguars toenmalige moederbedrijf, Ford. Dat had het Britse merk inmiddels zo’n beetje een decennium onder zijn hoede en wilde dat Jaguar meer ging doen dan zijn nichemarkten bedienen. Groei was het sleutelwoord en de echt grote verkoopaantallen moesten natuurlijk uit lagere segmenten komen. De S-type ontstond al met die gedachte, maar …

Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *