Geschiedenis van de maximumsnelheid – De Vluchtstrook

De maximumsnelheid op de snelweg is nu iets meer dan een jaar 100 km/h overdag. Daarvoor was het 130 km/h en dat geldt op sommige trajecten nog in de avonduren en ’s nachts. De tijd dat er nog helemaal geen maximumsnelheid was, is minder lang geleden dan je mogelijk denkt.

De maximumsnelheid in Nederland kent een interessant verleden. Veel mensen zullen niet beter weten dan dat er een limiet is op alle wegen en zien de Duitse Autobahn als een bijzondere uitzondering. Het is echter nog niet eens zo overdreven lang geleden dat je ook in Nederland gewoon zelf mocht bepalen wat je een prettige snelheid vond op de snelweg. De maximumsnelheid op de snelwegen is in ons land namelijk ‘pas’ in 1974 ingevoerd.
Voor die tijd gold er dus geen limiet. Natuurlijk werd er wel tot op zekere hoogte gehandhaafd op gevaarlijk rijgedrag, maar wie 200 km/h wilde rijden op de A1, kon zijn gang gaan. Daarbij moet wel worden gezegd dat je in die tijd een behoorlijke auto moest hebben …

Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *