Luchtvering: het was er 110 jaar geleden al

Met voortschrijdend technisch inzicht zijn we in de loop der jaren steeds beter in staat om complexe systemen beter te beheersen. Desalniettemin vindt veel moderne techniek z’n wortels in het verleden, zo ook luchtvering.

Een beetje upper class limousine of SUV is tegenwoordig standaard voorzien van luchtvering. Nog altijd is het een vrij exclusieve techniek waardoor inzittenden niet of nauwelijks in de gaten hebben dat ze over oneffenheden rijden. Desalniettemin is het niet iets van de laatste tijd. Al in 1901 patenteert de Amerikaan William W. Humphreys een pneumatisch veersysteem voor voertuigen (aanvankelijk alleen koetsen) waar absoluut geen regeltechniek – laat staan elektronica – aan te pas komt. Als luchtbalgen gebruikt Humphreys aan beide uiteinden afgesloten slangen. Deze monteert-ie tussen de chassisbalken en de onderkant van de opbouw. Meer is het niet.
Cowey
Serieuzer wordt het pas tegen het eind …

Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *