Belgische ‘groene flitspaal’ detecteert roetfilterfraude

Een roetfilter dat onvoldoende werkt, wordt regelmatig niet vervangen of zelfs compleet verwijderd, met hogere uitstoot van schadelijke stoffen tot gevolg. België heeft nu een manier om dit soort praktijken automatisch aan het licht te brengen.

Er komen in België namelijk ‘groene flitspalen’ om auto’s zonder roetfilter of met een niet goed functionerend exemplaar te detecteren en uit het verkeer te halen. De systemen zullen in eerste instantie worden gebruikt in Brussel en in de haven van Antwerpen, zo meldt VRT NWS. Een proef waarbij 200.000 voertuigen werden gemeten is onlangs afgerond. Er is gebruikgemaakt van een innovatief meetprogramma met sensoren op de openbare weg op verschillende plaatsen in Vlaanderen.
Uit het onderzoek in opdracht van Zuhal Demir, de Vlaamse minister van Omgeving, blijkt dat een kleine groep van deze ‘roetfilterfraudeurs’ veel milieuschade veroorzaakt. Het gaat om vrachtwagens waarvan de …

Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *