Polen komen gebruikte auto’s halen – Uit de Oude Doos

Dat gebruikte auto’s uit Nederland vaak naar het oosten worden geëxporteerd, is algemeen bekend. In 1991 was dit nog een nieuw fenomeen. AutoWeek ging precies 30 jaar met een Pool die hier een Opel Kadett kocht mee naar z’n thuisland.

In 1991 was de val van de muur nog maar kortgeleden achter de rug en daarmee werd het voor Oost-Europeanen ook plots een stuk makkelijker om naar Nederland te komen. De visumplicht verviel en zodoende kon er zelfs grotendeels vrij verkeer op gang komen. Het leidde tot een nieuw fenomeen: men kwam hier gebruikte westerse auto’s kopen. Vooral vanuit Polen kwam dat sterk op gang. Mensen die er genoeg van hadden om in een FSO of een Lada rond te rijden, sprokkelden hun geld bij elkaar om in Nederland hun slag te slaan en een modernere auto op te halen.
Zo ook de uit het centraal in Polen gelegen Torun afkomstige Zenon Drygalski. AutoWeek trof hem 30 jaar geleden in Utrecht op de automarkt. Daar …

Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *