De eerste super-Saab

De eerste super-Saab

In 1978 introduceert Saab een model dat voor flink wat rumoer zorgt: de 99 Turbo. Een op het oog brave hatchback die BMW’s, Alfa Romeo’s en Porsches het snot voor de ogen rijdt. In zijn natuurlijke Zweedse habitat gaan we een rondje om met de auto die het imago van Saab een enorme boost gaf.

Op YouTube is een geweldig filmpje te vinden dat de kracht van de viercilinder turbomotor van de Saab 99 aan moet tonen. De promovideo wordt aan elkaar gepraat door BBC-presentator Raymond Baxter. We treffen de voormalig straaljagerpiloot en rallyrijder op een airstrip in het Zweedse plaatsje Mantorp, zo ongeveer halverwege tussen Gotenburg en Stockholm. Daar staat een zwarte 99 Turbo klaar om het op te nemen tegen acht (semi)concurrenten van divers pluimage: een Porsche 924, Lancia Beta, Alfa Romeo Alfetta GT, Audi 100 5E, Mercedes 280, BMW 528, Volvo 264 en Dodge Monaco. Niemand minder dan rallyhelden Stig Blomqvist en Per Eklund zijn ingehuurd om het uiterste uit alle testauto’s te …

Lees verder…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *